Naar inhoud springen

Indonesië: dodental na tsunami loopt verder op

Uit Wikinieuws

24 december 2018 

Restanten van het podium waar op het moment van de tsunami een concert werd gegeven

Het officiële dodental als gevolg van de tsunami die zich afgelopen zaterdagavond om 21:27 plaatselijke tijd voordeed in de Straat van Soenda en grote delen van de kust van Banten en Lampung trof, blijft oplopen en staat nu op 281. Vermoed wordt dat het aantal doden nog een stuk verder zal oplopen, veel mensen worden nog vermist. Ook zijn er honderden gewonden en zijn veel gebouwen beschadigd.

De Anak Krakatau is al enkele maanden erg actief. Inmiddels hebben experts bevestigd dat de tsunami is veroorzaakt doordat er een stuk van deze vulkaan afbrak en de oceaan in gleed. Dit zorgde voor een aardverschuiving onder water, wat op zijn beurt tot de tsunami leidde. Eerder werd gedacht dat een of meer aardbevingen de tsunami hadden veroorzaakt, maar dat lijkt dus niet te kloppen.

Veel mensen zijn volkomen verrast omdat niemand deze tsunami had zien aankomen. Er was dus ook geen waarschuwing afgegeven. Onder de slachtoffers zijn veel toeristen die zich op het moment van de tsunami nietsvermoedend aan de kust bevonden. Een van de overledenen is Aa Jimmy (en), een bekende Indonesische acteur. Verder zijn ook de manager en de meeste bandleden van Seventeen overleden. Zij waren net bezig een concert te geven in een tent op het Tanjung Lesung (en)-strand, toen de tsunami hen overviel. Op sociale media zijn rechtstreekse beelden hiervan te zien. Alleen Riefian Fajarsyah, de zanger van de band, heeft het overleefd.

Bronnen

[bewerken]