Indonesië: aardbeving op West-Sulawesi

Uit Wikinieuws

16 januari 2021 

Kaart van de beving

De Indonesische provincie West-Sulawesi is in de nacht van vrijdag, om iets voor half twee plaatselijke tijd, getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Met name de districten Majene (en) en Mamuju (en) zijn getroffen. Volgens metingen van USGS lag het epicentrum 36 km ten zuiden van Mamuju, en op een diepte van 18 kilometer.

Het officiële dodental is inmiddels opgelopen tot boven de 70, er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden. Ook zijn er meer dan 800 gewonden. Veel mensen kwamen vast te zitten onder het puin. In de hoofdstad Mamuju stortten een hotel en een winkelcentrum in en hier vielen ook de meeste slachtoffers. Ook zou er een ziekenhuis zijn verwoest. Duizenden mensen zijn dakloos geworden, velen van hen zijn uit vrees voor naschokken de bergen in gevlucht of ondergebracht in opvangkampen.

Na de beving volgden nog tientallen naschokken. Ook vonden er drie aardverschuivingen plaats, waardoor de elektriciteit uitviel. Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijdignsdienst is de stroomvoorziening inmiddels weer hersteld. Onder meer bij Makassar raakten bruggen beschadigd.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door de coronapandemie. Vrijdag noteerde men in Indonesië een recordhoog aantal nieuwe besmettingen (12.818).

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: