Naar inhoud springen

In Suriname worden diamanten weggegooid

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 november 2017 

In Suriname worden diamanten weggegooid

Goud is een van de belangrijkste delfstoffen van Suriname en werknemers in die industrie hebben daar dan ook veel kennis van.

Een ander verhaal is het met diamanten. Iedereen zal wakker geschud zijn wanneer ze een blinkend exemplaar in de handen krijgen. Wanneer ze ruw en ongepoetst zijn, zien ze er echter anders uit. Daardoor verdwijnt menig diamant tijdens het goud delven bij het afval. Ze worden eenvoudigweg niet herkend. Tot deze constatering komt Benjamin Libby die aan het hoofd staat van het delfstoffenonderzoekbedrijf Hazlo Geo Solutions (HGS).

Diamanten zijn er dan ook niet zoveel te vinden in het Nassaugebied langs de Marowijne. Anders is dat aan de andere kant van de grens in Frans-Guyana. Libby vindt het echter belangrijk dat zoveel mogelijk partijen op de hoogte zijn van sporadische diamanten in het gebied, variërend van werknemers ter plekke, tot overheid, instituten en investeerders. Er zal volgens hem dan ook nog wel veel moeten gebeuren voordat er in Suriname werkelijk geld verdiend wordt met diamanten.

Bronnen

[bewerken]