Naar inhoud springen

In Oekraïne werd de Wet inzake de landelijke taalpolitiek afgeschaft

Uit Wikinieuws

26 februari 2014 

Met een kleur zijn de Oekraiense regio's gemarkeerd, waarin volgens de volkstelling van 2001 meer dan 10 % van de inwoners niet het Oekraiens als hun moedertaal beschouwen: rood - Russisch; lila - Russisch en Krim-Tataars; groen - Roemeens; blauw - Hongaars

In Oekraïne werd de "Wet inzake de fundamenten van de landelijke taalpolitiek" № 5029-VI afgeschaft, waarmee een officiële status kon worden gegeven aan de Russische en andere minderheidstalen. Vóór stemden 232 van de 450 gedeputeerden van de Verchovna Rada, het parlement van Oekraïne.
Het besluit werd gesteund door de meerderheid van de oppositiefracties "Vaderlandpartij" en "Oekraïense Demokratische Alliantie voor Hervormingen" (UDAR), en alle gedeputeerden van de nationalistische fractie "Svoboda" (: Vrijheid).

De wet was aangenomen in 2012 op initiatief van de regerende Partij van de Regio's in een stemming van het parlement. Volgens de wet moet in regio' s, waar een andere dan de nationale taal de moedertaal is voor minstens 10 % van de inwoners, die taal de regionale status krijgen. Dat maakt onder andere het gebruik van die taal mogelijk in procedures en communicatie van plaatselijke instellingen met burgers. Bovendien werd voor het eerst het Roetheens erkend als een aparte taal, niet slechts een dialect zoals van tevoren.

Na het aannemen van de wet kreeg het Russisch officieel de regionale status in 13 van de 27 provincies van Oekraïne (Oblasten Odessa, Donetsk, Dnjepropetrovsk, Charkov en andere). In enkele plaatsen kregen het Hongaars, Krim-Tataars en Roemeens die status. In enkele regio' s (oblasten Ternopil en Lviv) weigerden lokale autoriteiten de wet uit te voeren. De oppositie protesteerde tegen de wet, omdat zij die wet als een bedreiging ziet van de nationale (Oekraïense) taal, en beloofde hem af te schaffen ingeval ze aan de macht zouden komen. Eind 2012 werd op initiatief van Vjaĉeslav Kirilenko, gedeputeerde van de oppositiefractie "Vaderlandpartij", een wetsontwerp opgesteld voor de annulering van de taalhervorming.
Na de overwinning van de oppositiekrachten van Euromaidan liep een deel van de gedeputeerden van de Partij van de Regio's over naar de oppositie, die zo met meer dan 300 stemmen de parlementaire meerderheid kreeg.

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « En Ukrainio estis abrogaciita la Leĝo pri la ŝtata lingvopolitiko », afkomstig van Wikinieuws (eo) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 23 februari 2014.