Naar inhoud springen

Imperfecte afweer helpt auto-immuun ziektes te vermijden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 september 2005 

Imperfecte afweer helpt auto-immuun ziektes te vermijden

De afweer van ons lichaam is niet zo effectief in het bestrijden van ziektes als ze zou kunnen zijn—maar moest ze beter werken zou de afweer meer slecht dan goed doen, volgens een nieuw onderzoek door Michael Deem en collega's van Rice University in Houston.

De afweer is blijkbaar geëvolueerd om matig inefficiënt te zijn zodat het een balans bereikt tussen een snelle tussenkomst en een verminderde waarschijnlijkheid van auto-immuun ziektes, een toestand waarbij de afweer gezond weefsel aantast.

De auteurs trokken hun conclusies uit een model van de dynamiek van antilichamenevolutie. Hun simulaties toonden aan dat terwijl er mechanismen bestaan die de afweer in staat zouden stellen antilichamen te vormen die sneller en sterker tegen bedreigende ziektekiemen reageren, die mechanismen ook antilichamen zouden creëren die waarschijnlijk ons lichaams eigen gezonde cellen zouden aanvallen. Het model sterkt ook controversiële suggestiese dat chronische aandoeningen de afweer kunnen aantasten, resulterend in rheumatoïde arthritis of andere auto-immuun ziektes.

De studie zal verder gedetailleerd worden in de volgende uitgave van het magazine Physical Review Letters (en).

Bronnen[bewerken]