Impeachment ten einde, vrijspraak voor Trump

Uit Wikinieuws

6 februari 2020 

President Trump houdt triomfantelijk een krant omhoog waarin zijn vrijspraak met grote letters staat vermeld.
Memorandum van het Huis van Afgevaardigden, 20 januari 2002

Aan de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die enkele maanden geleden in gang werd gezet door de Democraat Nancy Pelosi, is woensdag een einde gekomen. Trump is, zoals al algemeen werd verwacht, vrijgesproken. De beide aanklachten die tegen hem waren ingediend, namelijk machtsmisbruik en tegenwerking van het onderzoek door het Congres, zijn door de Senaat verworpen met respectievelijk 48 tegen 52 en 47 tegen 53 stemmen. De stemmers voor afzetting waren allemaal Democraten, terwijl de Republikeinen bijna allemaal tegen stemden. Alleen de Republikein en oud-presidentskandidaat Mitt Romney steunde de aanklacht van machtsmisbruik. Daarmee is hij de eerste Amerikaanse senator ooit die stemt voor het afzetten van een president die tot zijn eigen partij behoort.

In reactie op de uitslag verklaarde Trump in het Witte Huis: "We zijn door de hel gegaan, oneerlijk, ik heb niets verkeerds gedaan". Ook sprak Trump opnieuw van een "heksenjacht" en noemde de impeachmentprocedure "een vreselijke beproeving" die werd geleid door volgens hem zeer oneerlijke en corrupte mensen. De president haalde verder hard uit naar Pelosi en Romney.

Een deel van de Republikeinse senatoren die tegen afzetting hebben gestemd, ontkent op zich niet dat Trump een fout heeft gemaakt door de Oekraïense president Zelensky onder druk te zetten een corruptie-onderzoek te starten tegen Joe Biden, een van Trumps belangrijkste politieke rivalen bij de komende presidentsverkiezingen. Zij vinden dit echter niet zwaarwegend genoeg voor een afzetting. Afgelopen zaterdag stemde een meerderheid binnen de Senaat al tegen het oproepen van meer getuigen.

Het is de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat er is geprobeerd een president af te zetten. De impeachmentprocedure lijkt inmiddels als wapen steeds meer minder effectief te worden.

Het onderzoek naar Trumps handelwijze inzake Oekraïne wordt, ondanks de vrijspraak, voortgezet door het Huis van Afgevaardigden. Verwacht wordt dat de Democraten zullen blijven proberen dit uit te buiten.

"De Senaat kan de heer Trump vrijspreken, maar zijn onschuld niet bewijzen", aldus de New York Times, die Trump tevens "de meest corrupte president van onze tijd" noemt.

Bronnen[bewerken]