Naar inhoud springen

Impeachment-procedure tegen Trump goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden

Uit Wikinieuws
Fiona Hill (en) en David Holmes (en) leggen getuigenverklaringen af

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft afgelopen nacht, na meer dan elf uur debatteren, ingestemd met de impeachmentprocedure tegen president Donald Trump die in september door de Democratische Partij in gang werd gezet. Hoewel men binnen het Huis van Afgevaardigden sterk verdeeld is over de kwestie, was toch een meerderheid van mening dat er voldoende grond is om twee aanklachten tegen de president in te dienen. Het is de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat er een afzettingsprocedure tegen een zittend president plaatsvindt.

De eerste aanklacht tegen Trump betreft machtsmisbruik. In juli van dit jaar zou Trump persoonlijk opdracht hebben gegeven om de militaire steun aan Oekraïne te bevriezen. Het gaat hierbij om een bedrag ter waarde van 360 miljoen euro. In een telefoongesprek dat Trump een week later voerde met de Oekraïense president Volodimir Zelenski eiste hij dat die een corruptie-onderzoek zou starten tegen voormalig vicepresident Joe Biden, die zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, en tegen Bidens zoon Hunter. Het lijkt er dus sterk op Trump Zelenski op deze manier onder druk heeft willen zetten. Enkele belangrijke functionarissen binnen het Witte Huis hebben voor Trump belastende verklaringen afgelegd. Volgens de Democraten heeft Trump hiermee niet alleen zijn presidentiële macht misbruikt, maar ook de nationale veiligheid op het spel gezet. De tweede aanklacht betreft het tegenwerken door Trump van het Congres in diens onderzoek, waarmee de president het goede verloop van de rechtsgang heeft gehinderd.

Vooralsnog is de kans klein dat Trump daadwerkelijk wordt afgezet. De zaak moet eerst nog ter goedkeuring door de Senaat, alwaar een tweederdemeerderheid voor moet zijn. Omdat in de Senaat de Republikeinse Partij momenteel in de meerderheid is, is de kans groot dat de zaak daar alsnog sneuvelt.

Trump heeft gereageerd op het in gang zetten van de procedure tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Michigan. Hij wrijft de Democraten aan dat ze "diepe haat en minachting jegens de Amerikaanse kiezer" vertonen, en zegt dat de Democratische Partij door het starten van de impeachment-procedure "politieke zelfmoord" pleegt. Ook viel hij meerdere mensen persoonlijk aan omdat zij de procedure steunen, onder wie congreslid Debbie Dingell (en).

Bronnen[bewerken]