Naar inhoud springen

Idlib: staakt-het-vuren houdt geen stand

Uit Wikinieuws

17 januari 2020 

In de Syrische provincie Idlib, de enige regio in het land waar nog steeds gevechten gaande zijn tussen opstandelingen en het leger van president Assad, is deze week het geweld weer in alle hevigheid opgelaaid, met tientallen doden tot gevolg. Het staakt-het-vuren-akkoord dat Turkije en Rusland afgelopen zondag waren overeengekomen, heeft daarmee dus definitief geen stand gehouden.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde gisteren dat er bij gevechten tussen opstandelingen en de regeringstroepen minstens 39 doden waren gevallen. Woensdag zouden zeker 21 burgers om het leven zijn gekomen door bombardementen uitgevoerd door de regering. VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet drong vandaag aan op een onmiddellijke staking van de gevechten.

Volgens OCHA, een instantie van de Verenigde Naties, zijn de afgelopen anderhalve maand ca. 350.000 Syriërs Idlib ontvlucht vanwege het geweld. Ze trekken richting de Turkse grens, maar omdat die gesloten is verblijven ze in grensgebieden.

Bronnen[bewerken]