Idlib: ongekend hoog vluchtelingenaantal door offensief

Uit Wikinieuws

15 februari 2020 

Als gevolg van het eind vorig jaar begonnen offensief van het Syrische regeringsleger in de Syrische provincie Idlib zijn inmiddels bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het gaat om het grootste aantal vluchtelingen sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog negen jaar geleden en tevens de grootste vluchtelingenstroom uit de Syrische geschiedenis. Een woordvoerder van Save the Children heeft het over "een humanitaire catastrofe aan de gang die zijn weerga niet kent". De vluchtelingen proberen Turkije te bereiken, dat echter zijn grens gesloten houdt.

Inmiddels nadert het offensief een hoogtepunt, nu troepen van president al-Assad de afgelopen weken met Russische steun steeds meer delen van de provincie hebben weten te veroveren. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) meldde dinsdag dat er nog eens 142.000 mensen vanwege de luchtaanvallen en de opmars van het leger op de vlucht zijn geslagen.

Deze week is Turkije, dat een deel van de oppositie steunt, een eigen offensief in Idlib begonnen met als doel de opmars van het Syrische regeringsleger te vertragen. Bij confrontaties tussen Syrische en Turkse soldaten zouden inmiddels tientallen doden zijn gevallen. Afgelopen maandag werden vijf Turkse militairen gedood bij een aanval die door het Syrische leger werd uitgevoerd bij Taftanaz (en). Turkije meldde dinsdag dat bij een vergeldingsactie zeker 51 Syrische soldaten waren gedood.

Bronnen[bewerken]