Naar inhoud springen

IS eist aanslag op fietsers in Tadzjikistan op

Uit Wikinieuws

31 juli 2018 

Het lijkt er steeds meer op dat het drama van afgelopen zondag in Danghara, in het zuiden van Tadzjikistan opzet is en geen verkeersongeluk. Er werden zeven fietsende toeristen aangereden, van wie er vier omkwamen. In eerste instantie beweerden de Tadzjiekse autoriteiten dat het wel om een ongeluk ging. Diverse getuigen hebben echter verklaard dat alles wijst op een aanslag, en de Tadjziekse politie heeft inmiddels bevestigd er ook met messen op de toeristen is ingestoken. De vier doden zijn een Nederlander, twee Amerikanen en een Zwitser. De omgekomen Nederlander is de 56-jarige René Wokke uit Amsterdam. Een van de gewonden is een Nederlandse vrouw van 58, die de partner was van Wokke.

Er zijn videobeelden opgedoken van het gebeurde. De automobilisten reden na de aanslag door, maar de politie kreeg hen later alsnog te pakken. Enkele daders zouden zijn gedood door de politie, een paar anderen zouden zijn aangehouden. Om hoeveel daders het precies gaat, is niet bekend.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de vermoedelijke aanslag inmiddels via hun persbureau Amaq opgeëist: "De aanvallers waren onze soldaten". IS zegt dat het gaat om een vergelding voor de oorlog die de internationale coalitie tegen de beweging voert in Irak en Syrië. IS-strijders worden speciaal opgeroepen om burgers te treffen die deel uitmaken van de landen die in deze coalitie meevechten. IS heeft inmiddels een video gepubliceerd waarop vijf mannen zijn te zien die in een halve kring zitten. Zij hebben de aanslag gepleegd, volgens IS.

Echter is er op dit moment geen rechtstreeks bewijs dat de aanslag daadwerkelijk het werk van IS is. Volgens de regering van Tadzjikistan zit een andere radicaal-islamitische beweging achter de aanslag: de Islamitische Wedergeboorte Partij, die in 2015 formeel werd verboden.

Bronnen

[bewerken]
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: