Naar inhoud springen

ING krijgt recordhoge boete naar aanleiding van witwassen

Uit Wikinieuws

6 september 2018 

De Nederlandse bank ING heeft deze week een recordhoge boete opgelegd gekregen: 675 miljoen euro, plus 100 miljoen euro die ING volgens het Openbaar Ministerie heeft bespaard door ten onrechte op personeel dat intern toezicht hield te bezuinigen. Het totaalbedrag van 775 miljoen euro is tot stand gekomen na een schikking met het OM, en is de duurste schikking die ooit met de Nederlandse justitie is getroffen. De boete zal worden betaald uit de winst van ING over het derde kwartaal van dit jaar.

De reden voor de hoge boete is dat ING niets of veel te weinig heeft gedaan om in totaal vier grote witwasschandalen, die plaatsvonden in de periode 2010-2016 en verliepen via rekeningen van klanten bij ING, te voorkomen. In totaal gaat het hierbij om honderden miljoen euro's die zijn witgewassen. Een van de gevallen betreft het Noord-Russische telecombedrijf VimelCom (nu Veon), dat voor miljoenen aan steekpenningen verkocht aan Gulnara Karimova, de dochter van de toenmalige president van Oezbekistan, Islom Karimov. Dit bleek via rekeningen bij ING te zijn gebeurd. De andere drie gevallen betreffen een eenmansbedrijf in Suriname, een (niet echt bestaande) lingeriezaak op Curaçao en twee bedrijven met dezelfde eigenaar die uitsluitend op papier groenten en fruit uit Zuid-Amerika importeerden.

Justitie concludeert dat ING wat betreft het toezicht houden grof nalatig is geweest en het maken van winst heeft laten prevaleren boven het naleven van de regels. ING-topman Ralph Hamers erkent dat zijn bank de zaken in de betreffende periode niet op orde had, waardoor dingen mis konden gaan. Met name de communicatie tussen de afdelingen business en compliance vertoonde gebreken, aldus Hamers.

Er wordt niemand binnen ING strafrechtelijk vervolgd, en de bank zelf wordt ook niet vervolgd. Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad, vindt dat dit wel had moeten gebeuren

Bronnen[bewerken]