IMF gaat deel goudvoorraad verkopen

Uit Wikinieuws

7 april 2008 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat een deel van zijn goudvoorraad verkopen om extra inkomsten te verkrijgen, zo maakte IMF-topman Dominique Strauss Kahn maandagavond bekend. Er zal 403,3 ton goud, dat is eenachtste van de voorraad, verspreid over meerdere jaren worden verkocht. Tegen de huidige goudprijs levert dat ruim twaalf miljard dollar op.

Het IMF haalt zijn inkomsten uit rente op uitstaande leningen aan ontwikkelingslanden. Omdat de laatste jaren veel ontwikkelingslanden economisch sterk zijn gegroeid, en daardoor in staat waren hun leningen af te lossen, is deze inkomstenstroom verminderd, waardoor een begrotingstekort van 400 miljoen dollar per jaar is ontstaan.

Het geld uit de goudverkoop zal worden belegd en moet binnen een paar jaar 300 miljoen dollar aan extra inkomsten opleveren. Daarnaast moeten kostenbesparingen nog eens 100 miljoen dollar opbrengen. In december liet het IMF al weten bijna 400 van de ruim 2600 banen bij de organisatie te schrappen om kosten te besparen.

Omdat de Verenigde Staten het belangrijkste lid van het IMF zijn, moet de verkoop nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

De goudprijs, die momenteel op het hoogste niveau sinds begin jaren tachtig staat, heeft tot nu toe niet gereageerd op het bericht.

Bronnen[bewerken]