Naar inhoud springen

IJslandse Kaupthing Bank betaalt Dordrecht en provincie Groningen deposito's terug

Uit Wikinieuws

26 januari 2009 

De Kaupthing Bank heeft de provincie Groningen en de stad Dordrecht de door hen bij deze IJslandse bank uitgezette gelden terugbetaald. Groningen kreeg boven op de uitgeleende 20,9 miljoen euro 0,9 miljoen rente, Dordrecht kreeg boven op de uitgeleende 3,4 miljoen euro 0,2 miljoen rente.

De beide overheden hebben de terugbetaling van hun deposito's te danken aan een eind 2008 tot stand gekomen IJslandse wet waarbij particulieren voorgaan boven financiële instellingen.

Het geld dat beide overheden bij de IJslandse Landsbanki hebben uitstaan, is nog niet terug. Het gaat om 10 miljoen euro voor Groningen en 8 miljoen euro voor Dordrecht. Getracht wordt om ook deze bedragen terug te krijgen.

Van de door Groningen uitgeleende 30,9 miljoen euro is bijna de helft van de provincie afkomstig, de rest van andere instellingen zoals het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en de Regiovisie Groningen-Drenthe.

Beide banken werden begin oktober 2008 door de IJslandse overheid overgenomen. Door de kredietcrisis was hun financiële positie zodanig verslechterd dat de overheid zich hiertoe genoodzaakt zag.

Bronnen

[bewerken]