Naar inhoud springen

IJs op Antarctica smelt veel sneller dan gedacht

Uit Wikinieuws
Overzicht van het ijsverlies op zowel Groenland als Antarctica in de periode 2002-2015. Het bovenste diagram betreft Antarctica.

15 juni 2018 

Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat het smelten van ijs als gevolg van klimaatverandering zich voornamelijk voordeed op de Noordpool. Uit twee wetenschappelijke studies die deze week zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature blijkt nu echter dat ook de ijskap op Antarctica veel sneller smelt dan gedacht. De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid gesmolten ijs daar verdrievoudigd. Het betreffende onderzoek is gedaan door IMBIE (en), een internationaal samenwerkingsverband van in totaal 84 natuurwetenschappers. Zij hebben satellietgegevens van NASA en ESA gecombineerd.

De oceanen worden gaandeweg warmer doordat ze een groot deel van de uitgestoten Co2 opnemen, en de ijsplaten van Antarctica smelten hierdoor van onderaf. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er elke seconde genoeg ijs op Antarctica smelt om drie olympische zwembaden te vullen. De afgelopen 25 jaar heeft Antarctica bijna 3 biljoen ton ijs verloren, en de zeespiegel is als gevolg daarvan 8 millimeter gestegen. Dit lijkt van zichzelf misschien weinig, maar bijna de helft van het ijsverlies heeft zich voltrokken in de laatste vijf jaar. Dat wijst er dus duidelijk op dat het smelten in een versneld tempo is geraakt. Dit laatste is zeer alarmerend, omdat de gevolgen van het grootschalig smelten van het ijs op Antarctica veel ingrijpender kunnen zijn dan van het smelten van het ijs op de Noordpool. Als al het ijs op Antarctica zou smelten, zou de zeespiegel hierdoor wereldwijd maar liefst 58 meter stijgen.

Bronnen

[bewerken]