Naar inhoud springen

Humanitaire crisis Curaçao: bevolkingsgroei van circa 10% door Venezolaanse vluchtelingen

Uit Wikinieuws
Ligging van de ABC-eilanden voor de kust van Venezuela

20 oktober 2018 

Op Curaçao bevinden zich op dit moment naar schatting 12 tot 15 duizend Venezolaanse vluchtelingen die illegaal het land zijn binnengekomen. De meesten hebben hun overtocht van zeventig kilometer 's nachts met kleine bootjes gemaakt.

De mannen, vrouwen en kinderen leven grotendeels ondergedoken, om te voorkomen dat de politie ze oppakt. Een deel leeft onder erbarmelijke omstandigheden, een situatie die ze in eigen land juist probeerden te ontvluchten. Curaçao zet de vluchtelingen gevangen en voert vervolgens een streng uitzettingsbeleid.

Premier Eugene Rhuggenaath stelde in het parlement de vraag: "Kunnen we mensen naar Venezuela terugsturen terwijl we weten hoe deplorabel hun situatie daar is?" Hij gaf ook aan dat hij Nederland heeft verzocht om Curaçao te helpen.

Tweede-Kamerleden hebben Minister Blok gevraagd of het verzoek aan Nederland is gedaan en wat hij concreet voor Curaçao wil betekenen. Voorheen zag Blok dit steeds als een verantwoordelijkheid van Curaçao. Of dat wel juist is, is sinds een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter nog maar de vraag. Toen ging het over de deplorabele situatie in de gevangenissen in anderen landen van het koninkrijk. Daar mag Blok van het Hof in elk geval niet langer wegkijken.

Bronnen

[bewerken]