Naar inhoud springen

Hoogpathogene vogelgriep vastgesteld op drie Nederlandse pluimveebedrijven

Uit Wikinieuws

24 januari 2022 

Op meerdere vleeskuikenbedrijven in Nederland — in Lelystad, Grootschermer en Willemstad – is de afgelopen week vogelgriep vastgesteld. Het gaat hierbij vermoedelijk om de hoogpathogene variant. De NVWA ruimt uit voorzorg alle bij elkaar meer dan 200.000 dieren op de besmette bedrijven.

Een zorgboerderij voor legpluimvee die binnen een staal van één kilometer van het besmette bedrijf in Grootschermer ligt, wordt geblokkeerd en de komende tijd gecontroleerd op besmettingen. Drie bedrijven binnen een straal van drie kilometer rondom het bedrijf in Willemstad worden eveneens gecontroleerd op vogelgriep. Geen van deze bedrijven ligt op minder dan een kilometer van het besmette bedrijf. Voor nog zeven andere bedrijven binnen een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf in Willemstad geldt een vervoersverbod. Binnen een straal van drie kilometer rondom het besmette bedrijf in Lelystad liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook door de NVWA zullen worden gecontroleerd, en voor nog twintig andere pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer hiervan geldt per direct een vervoersverbod.

De afgelopen maanden heeft Europa te kampen met de zwaarste vogelgriep-uitbraak ooit. De huidige, oorspronkelijk uit China afkomstige variant treft behalve pluimvee ook wilde vogels die in Europa overwinteren. Dit laatste maakt het moeilijk om de ziekte onder controle te krijgen. Ook de bio-industrie houdt de ziekte in stand, aldus Thijs Kuiken, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit.

Vogelgriep kan in een enkel geval naar mensen overspringen, maar dit verschijnsel is zeldzaam. In China en Laos zouden in totaal zo'n 60 mensen hierdoor besmet zijn geraakt, van wie de helft is overleden.

Bronnen[bewerken]