Honderden doden na treinramp Balasore

Uit Wikinieuws

4 juni 2023 
Het aantal doden als gevolg van de zware treinramp van vrijdagavond bij de Indiase stad Balasore (in het district Odisha) is opgelopen tot rond de 290. Ook zijn er meer dan 1000 gewonden, van wie er enkele honderden in het ziekenhuis liggen, een deel van hen in kritieke toestand. Het is daarmee de dodelijkste treinramp in India in meer dan 20 jaar.

De ramp gebeurde vrijdagavond omstreeks 19:00 plaatselijke tijd nabij het station Bahanaga Bazaar. Er zouden in totaal drie treinen betrokken zijn geweest. Een Shalimar-Chennai Coromandel Express (en) ontspoorde met volle snelheid. Een deel van de wagons kwam op het naastliggende spoor terecht, waarover toen net een Bengaluru-Howrah Superfast Express (en) reed die daardoor op zijn beurt eveneens ontspoorde. Er zou ook een goederentrein zijn geraakt door een van de ontspoorde treinen.

De Indiase premier Modi heeft zaterdag de rampplek bezocht. Hij verklaarde dat de verantwoordelijken streng gestraft zullen worden. Ook heeft Modi nabestaanden een schadevergoeding van omgerekend ca. 2300 euro in het vooruitzicht gesteld.

Inmiddels zijn de reddingswerkzaamheden voltooid.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de ramp is veroorzaakt door een fout in de elektronische rijwegvergrendeling. Minister van Spoorwegzaken Ashwini Vaishnaw (en) heeft dit in een verklaring laten weten

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: