Naar inhoud springen

Honderden Amerikaanse kranten verzetten zich tegen Trump: 'Wij zijn niet de vijand van het volk'

Uit Wikinieuws
The Boston Globe in Massachusetts

16 augustus 2018 

Rond de driehonderd kranten hebben zich in een gezamenlijke actie met een hoofdredactioneel commentaar tegen Trumps aanvallende houding tegen de media geschaard. Het is een initiatief van The Boston Globe die de aanvallen van Trump een ondermijning van de democratie noemt. De actie werd gevoerd onder de titel "Wij zijn niet de vijand van het volk." Deze spreuk is afgeleid van de stelling van Trump dat journalisten dit zouden zijn.

Aan de actie deden zowel lokale als landelijke, en kleine tot grote media mee. Een van de kranten die meedoet is The New York Times die een linkse signatuur heeft in tegenstelling tot de politieke richting van Trump. Enkele kranten deden ook niet mee, vooral van een rechtse signatuur. Ook de zakelijke The Wall Street Journal deed niet aan de actie mee, onder het motto dat de vrijheid van meningsuiting ook voor Trump geldt.

Berichten waarin kritisch over president Trump geschreven wordt en waarin hij tegengesproken wordt, worden geregeld door hem afgeschilderd als nepnieuws. The Washington Post, ondanks de aanvallen van Trump zelf geen deelnemer aan de actie, rekende uit dat Trump 4229 leugens en misleidingen uitte in de eerste 558 dagen van zijn presidentschap. Dit komt neer op 7,5 per dag. Van de aanhangers van Trump denkt niettemin slechts 17% dat hij geregeld liegt.

Bronnen[bewerken]