Naar inhoud springen

Honderdduizenden mensen geëvacueerd na zware overstromingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 juni 2006 

Honderdduizenden mensen geëvacueerd na zware overstromingen

Overstromingen als gevolg van aanhoudende hevige neerslag in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben al aan zeker dertien mensen het leven gekost, aldus Amerikaanse nieuwszenders.

Honderdduizenden mensen hebben opdracht gekregen hun huizen te verlaten, waarvan zeker 200.000 mensen in de staat Pennsylvania wegens het gevaarlijk wassende water van de rivier Susquehanna.

Op sommige plaatsen bestaat de vrees dat dammen het begeven. In overstroomde gebieden moesten veel bewoners hun toevlucht zoeken tot de hoogste verdiepingen of dak van hun woning.

Volgens de Amerikaanse meteorologische dienst is er op veel plaatsen een recordhoeveelheid regen gevallen, vooral in de staten Pennsylvania, New York, Maryland, Virginia, Delaware en in de hoofdstad Washington.

De burgemeester van Washington riep de noodtoestand uit en kan nu de Nationale Garde inschakelen. Ook in delen van New York, Pennsylvania, Virginia, en andere staten is de noodtoestand uitgeroepen. Verscheidene overheidsgebouwen in de hoofdstad bleven woensdag gesloten wegens wateroverlast, meldden Amerikaanse media.

In New York staan talrijke gebouwen staan onder water. Sommige snelwegen zijn gedeeltelijk weggespoeld.

De overstromingen behoren volgens Amerikaanse media tot de ernstigste in decennia. De VS hebben geregeld te kampen met overstromingen, maar dan veelal als gevolg van orkanen zoals in 2005 in New Orleans. In 1998 vielen er zeker dertig doden door overstromingen en tornado's in Texas. Circa 14.000 mensen werden geëvacueerd. In 1993 was het raak in het midden van het land, toen er vijftig doden vielen. In 1972 stierven 122 mensen in het gebied dat ook nu is getroffen. Toen was de tropische storm Agnes de boosdoener.