Naar inhoud springen

Holleeder veroordeeld tot levenslang

Uit Wikinieuws

4 juli 2019 

Holleeder in 1987

In de De Bunker in Osdorp, een onderdeel van de Rechtbank Amsterdam, is topcrimineel Willem Holleeder vanmorgen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij krijgt deze straf wegens het opdracht geven tot vijf liquidaties in de periode 2002-2006. Bij die liquidaties vielen in totaal zes doden: Holleeders zwager Cor van Hout, Robert ter Haak (een zijdelings slachtoffer), Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeder is vijf keer schuldig bevonden aan moord. Verder is hij ook nog schuldig bevonden aan een poging tot liquidatie, doodslag, zware mishandeling en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het proces begon vanmorgen om 9:00. De zaal was slechts beperkt toegankelijk. Publiek kon het proces via een videoverbinding in een andere rechtbank in Amsterdam volgen. De uitspraak volgde al binnen een uur:

Quote begin
In feite blijkt u een man die meent te mogen beschikken over leven en dood van anderen. En daarom veroordelen we u tot levenslang.

Quote einde

De reacties op het vonnis zijn overwegend positief. Holleeders zussen Astrid en Sonja, die tegen hun broer hebben getuigd − samen met Willem Holleeders ex Sandra den Hartog en de twee kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros − waren bevreesd om hun eigen levens. Zij hebben inmiddels in een reactie laten weten "ongelofelijk opgelucht" te zijn over het vonnis. De dochter van de vermoorde Thomas van der Bijl slaakte een luide kreet in de rechtszaal. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemt het "een mooi en goed vonnis".

Inmiddels is ook al bekend dat Willem Holleeder in hoger beroep gaat. Zijn advocaten hadden juist om vrijspraak gevraagd, en voeren aan dat Holleeder door andere criminelen als kop van Jut is gebruikt. Dit bezwaar is door de rechtbank echter geheel weggewimpeld. In een handgeschreven brief die door zijn advocaten op Twitter is gezet, blijft Willem Holleeder zelf volhouden onschuldig te zijn. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een mediacampagne geleid door zijn twee zussen.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]