Hogere vergoeding voor leden stembureaus

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 november 2017 

Hogere vergoeding voor leden stembureaus

De gemeente Amsterdam wil de vergoeding voor leden van stembureaus verhogen van 175 euro naar 225 euro. Dat moet eraan bijdragen dat er in de toekomst voldoende mensen beschikbaar zijn om de stembureaus te bemensen. Daarnaast krijgen leden van stembureaus instructies over het gebruik van sociale media.

Stembureauleden hebben vaak een werkdag van 17 uur, mede doordat na sluiting van het stembureau de stemmen nog handmatig moeten worden geteld. Ook moeten zij in de avonduren een verplichte opleiding volgen.

Vorig jaar heeft de gemeente aan 3.900 afgehaakte stembureauleden gevraagd of ze in de toekomst weer mee willen doen. Ruim 3.000 hadden geen interesse meer. Dat lag niet alleen aan de hoogte van het presentiegeld, maar ook aan de lange werkdag en de verplichte opleiding.

De vergoeding wordt verhoogd naar 250 euro als er op een dag meerdere verkiezingen plaatsvinden, zoals in maart 2018. De voorzitters van de stembureaus krijgen een toeslag van 25 euro. Volgens de gemeente is de nieuwe vergoeding ‘in lijn’ met andere grote gemeenten. De rechter heeft in 2015 bepaald dat de ontvangers inkomstenbelasting moeten betalen over de vergoeding. De verhoging van de vergoedingen kost 120.000 euro.

Bij de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart zette een voorzitter van een stembureau in Nieuw-West een bericht op Twitter over het ‘ronselen van volmachtstemmen’. Achteraf bleek dat hiervan geen sprake was geweest. In de opleiding van leden van stembureaus wordt daarom voortaan aandacht besteed aan het gebruik van sociale media.

Bronnen[bewerken]