Hoge celstraffen opgelegd in "Kasteelmoord"-zaak

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 april 2018 

Hoge celstraffen opgelegd in "Kasteelmoord"-zaak

De rechtbank van Brugge heeft in de zaak van de moord op Stijn Saelens uit januari 2012 − algemeen bekend als "de Kasteelmoord" − vier verdachten veroordeeld, twee Belgen en twee Nederlanders. De hoofdverdachte is de 67-jarige arts André Gyselbrecht, die de schoonvader was van Saelens. Hij heeft 27 jaar cel gekregen (er was 30 jaar tegen hem geëist). Evert de C., een drugshandelaar uit het Zeeuwse IJzendijke, is wegens medeplichtigheid eveneens veroordeeld tot 27 jaar. De Belg Pierre Serry, die bij het beramen van de moord fungeerde als bemiddelaar, krijgt 21 jaar. De Tilburger Franciscus L. krijgt een wat lagere straf van 15 jaar, hij heeft berouw getoond.

Saelens was een 34-jarige projectontwikkelaar en kasteelheer, die samen met zijn vrouw en vier kinderen het slot Carpentier in Wingene bewoonde. De verhouding tussen Gyselbrecht en Saelens was in de tijd voor de moord zeer slecht. De arts beschuldigde Saelens ervan zijn eigen vrouw en kinderen − de dochter en kleinkinderen van Gyselbrecht − te misbruiken.

Degene die Saelens uiteindelijk doodschoot was een huurmoordenaar die door Evert de C. was geronseld. Deze man is datzelfde jaar overleden en staat in deze zaak dus niet terecht, hoewel hij feitelijk de hoofddader is. Franciscus L. was een neef van de huurmoordenaar. Hij is medeplichtig doordat hij zijn oom destijds naar het kasteel heeft gereden.

Bronnen[bewerken]