Naar inhoud springen

Hoge Raad handhaaft Urgenda-uitspraak over beoogde vermindering broeikasgasuitstoot

Uit Wikinieuws

20 december 2019 

Na de rechtbank (in 2015) en het gerechtshof (in 2018) heeft vrijdag nu ook de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, geoordeeld dat Nederland eind volgend jaar de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met 25% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Hiermee is definitief tegemoetgekomen aan de eis die Stichting Urgenda had gesteld. De Nederlandse staat ging vorig jaar tegen het oordeel in cassatie, maar heeft nu dus definitief ongelijk gekregen. Het kabinet-Rutte III is aldus vanaf nu verplicht een aanzienlijk strenger klimaatbeleid door te voeren.

In de Tweede Kamer wordt er verdeeld gereageerd. Veel partijen zijn positief. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het het een historische uitspraak en heeft het kabinet opgeroepen om meteen over te gaan tot het opdoeken van kolencentrales en het halveren van de veestapel. Ook D66-leider Rob Jetten vindt dat het kabinet snel nieuwe maatregelen moet nemen, zoals het vervangen van oude lampen door led-verlichting. PVV-leider Geert Wilders is fel tegen het besluit en vindt dat rechters zich überhaupt niet met klimaatbeleid zouden moeten inlaten. Hij is tevens van mening dat Nederland zowel uit Klimaatverdrag als uit het Klimaatakkoord van Parijs zou moeten stappen.

Zoals het er nu naar uitziet, zal het in de praktijk erg lastig worden om de beoogde doelstelling te realiseren. Tussen 1990 en 2018 is de CO2-uitstoot in Nederland verminderd met niet meer 15%; daar moet nu dus een vermindering van nog eens 10% bovenop komen in slechts één jaar. Minister van Economische Zaken Eric Wiebs spreekt van "een hele grote taak" voor het kabinet. Premier Rutte heeft in een reactie gezegd dat het kabinet er alles aan zal doen om de beoogde reductie te realiseren, maar voegde eraan toe dat hij niet kan garanderen dat het ook echt lukt. Volgens een berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving is met het huidige beleid een vermindering van 21 procent voor het volgend jaar het best haalbare.

Bronnen[bewerken]