Naar inhoud springen

Hiv heeft epidemische omvang in de Cariben

Uit Wikinieuws

23 juni 2018 

In het Caribische gebied is het aantal hiv/aids-besmettingen op dit moment zo hoog, dat er van een epidemie wordt gesproken. Na de Sub-Sahara is hiv wereldwijd het meest verspreid in de Cariben. Naar schatting is hier 1 procent van alle volwassenen besmet met de immuniteitsziekte. Naast de eilanden worden ook Guyana, Suriname en Frans-Guyana tot het Caribisch gebied gerekend.

De belangrijkste oorzaak voor hiv is hier door overdracht via geslachtsgemeenschap tussen mannen, transgenders en sekswerkers. Daarnaast spelen sociale omstandigheden en stigma's een rol waardoor de ziekte niet voorkomen of te laat ontdekt wordt, met daardoor een hoger risico op overdracht op de partners van dragers.

Met de focus op Suriname en de Nederlandse Cariben hebben artsen een jaar geleden de Dutch Caribbean Association of Professionals in Hiv-care (DCAPH) opgericht. De organisatie houdt op 25 juli een miniconferentie in Amsterdam waar ongeveer vijftig professionals uit de Cariben worden verwacht. De conferentie zal voornamelijk in het teken staan van het uitwisselen van best practices en van gegevens die in het afgelopen decennium zijn verzameld door organisaties als Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao, de GGD, andere organisaties en de Nederlandse en lokale overheden.

Daarnaast zijn er internationaal nog een aantal andere initiatieven om de verspreiding van de ziekte te beperken. Onder meer is de Amerikaanse hulporganisatie USAID aanwezig in zes landen, waaronder in Suriname. Op 8 juni werd in de regio de National Caribbean-American HIV/AIDS Awareness Day 2018 gehouden om meer bewustzijn over de ziekte te kweken. Komende week vindt er een internationaal forum plaats in Jamaica om de verschillende initiatieven te vergelijken.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: