Historisch vliegtuig stort neer in Zwitserse Alpen, 20 doden

Uit Wikinieuws

5 augustus 2018 

Het neergestorte toestel

In de Zwitserse Alpen is gistermiddag omstreeks 16:50 plaatselijke tijd een historische Junkers Ju 52/3m neergestort, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Luftwaffe. Het toestel vloog tegen de westelijke flank van de Piz Segnas (en) (Graubünden), waarna het wrak op 2540 meter hoogte werd gevonden. Aan boord waren 20 inzittenden, elf mannen en negen vrouwen, in de leeftijd van 42 tot 84 jaar. Ze maakten met het toestel een pleziervlucht van Dübendorf naar Locarno. Inmiddels is tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat geen van hen de crash heeft overleefd.

Over de oorzaak van het neerstorten is nog niets bekend. Het toestel had geen zwarte doos, wat het achterhalen van de oorzaak bemoeilijkt. Een botsing lijkt in ieder geval uitgesloten. Er zijn ook geen duidelijke aanwijzingen dat er met het toestel zelf iets mis was. Mogelijk heeft de hitte een rol gespeeld.

Het is al de vierde crash binnen slechts een maand tijd met een historisch vliegtuig. De veiligheid hiervan lijkt dus een serieus punt van zorg. Afgelopen maand waren er ook al ongelukken met historische vliegtuigen in Zuid-Afrika en in de Verenigde Staten (Wisconsin, Texas). In Zwitserland zelf was er eerder op zaterdag ook al een ongeluk met een klein vliegtuig in Nidwalden, waarbij vier familieleden omkwamen.


Bronnen[bewerken]