Naar inhoud springen

Historisch Hengelo

Uit Wikinieuws

20 januari 2008 

Historische foto's in massa's op internet in Hengelo. Verschillende oude archieven komen digitaal bij elkaar.

Het Historisch Museum aan de Beekstraat gooit de deuren van zijn digitale fotoarchief open. Vanaf deze week is een enorm aantal historische foto's van het Hengelo uit vroegere dagen digitaal door iedereen te bekijken. Dat kan dankzij een subsidie uit het Communicatiefonds van de gemeente Hengelo. Cultuurwethouder G. ter Ellen stelde gistermiddag de vernieuwde website van het museum in gebruik.

Hoeveel foto's er sinds gistermiddag exact digitaal beschikbaar is onbekend. Het inscannen van de foto's is een enorme klus. Bovendien kampt het museum met ruimtegebrek. Daardoor duurde het ook allemaal wat langer. Schwertasek verwacht daarom dat het nog wel even zal duren voordat echt alle historische foto's digitaal beschikbaar zijn. Zo'n beetje iedere straat in Hengelo is straks digitaal op te vragen. Hoe ouder de straat, hoe groter de kans dat je iets tegenkomt.

In het begin waren er wat problemen. "Het kostte aanvankelijk erg veel tijd om een foto in te scannen", zegt Schwertasek. Er werd evenwel een digitaal foefje bedacht waarmee het veel sneller kon. Maar dan nog: in de laden van het museum liggen nog duizenden foto's die allemaal ingescand moeten worden.

De foto's uit de oude doos zijn op een computer gewoon te bekijken. Schwertasek tekent erbij aan dat er wel een soort van overeenkomst met het museum bijhoort, zodat mensen de foto's niet zomaar zelf kunnen printen. Wie een afdruk wil hebben, kan dat via de site aangeven. Het museum zorgt er vervolgens voor dat er – tegen betaling – een print wordt opgestuurd. Doordat het archief veel beter beschikbaar is, verwacht het museum ook meer foto's te kunnen verkopen aan Hengeloërs.

De fotomappen van het museum puilen haast uit, zoveel beeldmateriaal is er. Niet alleen van straten, maar ook van bekende stadgenoten en kunst. Een schoolklas uit de jaren twintig, Amsterdams Jantje, dokter Borst of een schilderij van mevrouw Stork-Damen; het is er allemaal.

Maar het zijn niet louter commerciële overwegingen geweest om het volledige fotoarchief van Oald Hengel ook digitaal vast te leggen. Want zo'n collectie is natuurlijk ook kwetsbaar, zegt de conservator. Als er brand zou komen in het museum en de foto's zouden verloren gaan, dan zou dit stukje 'oald Hengel' voorgoed verloren zijn.

Niet alleen de eigen foto's van het museum aan de Beekstraat zijn digitaal te bekijken. Ook de historische foto's die nu op de website van de gemeente zijn te zien, staan straks op de site van het museum. En de collectie van het museum wordt nog flink uitgebreid. Want Hengelo-kenner Theo van Stapele is op dit moment bezig zijn omvangrijke fotoarchief van de metaalstad over te dragen aan het Historisch Museum. Deze collectie-Van Stapele bestaat voor een belangrijk deel uit het archief van voormalig VVV-directeur Dick Wilmink. Zijn fotoarchief was zeer omvangrijk.

Na het overlijden van de oud- VVV-directeur heeft ook het Historisch Museum nog pogingen ondernomen om die uitgebreide historische fotocollectie te verwerven. Maar het museum viste achter het net. Want amateurhistoricus Theo van Stapele wist de collectie jaren geleden te bemachtigen.

De fotocollectie van de gemeente bestaat voor een deel uit de verzameling van de inmiddels overleden Piet Hamer. Deze Hengelo- kenner was in het verleden altijd verbonden aan het Historisch Museum. Enkele jaren geleden heeft zijn weduwe echter besloten het archief-Hamer over te dragen aan de gemeente. En dus niet aan het Historisch Museum. Maar doordat alle Hengelose archieven digitaal worden samengevoegd, komen de verschillende fotocollecties dus uiteindelijk toch allemaal bij elkaar. Digitaal wel te verstaan. De echte foto's blijven gewoon in bewaring waar ze dat nu ook al zijn: het Historisch Museum aan de Beekstraat en het archief van het stadhuis.

Externe link[bewerken]