Higgs-deeltje vermoedelijk gevonden
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
4 juli 2012
Wetenschappers van het Centrum voor elementair deeltjesonderzoek CERN hebben een nieuw, subatomair deeltje gevonden. De wetenschappers zeggen dat het vrijwel zeker is dat het Higgs-deeltje bestaat. Volgens de wetenschappers is er slechts een kans van 1 op een miljoen dat ze ernaast zitten.
Dit zou het zogenoemde Higgs-boson-deeltje kunnen zijn, aldus CERN-wetenschappers woensdagochtend op een persconferentie. Bij de bekendmaking in Genève klonk luid applaus in de zaal. De wetenschapper die het bestaan van het deeltje in 1964 als eerste voorspelde, Peter Higgs, was aanwezig als speciale gast. De Britse natuurkundige voorspelde het bestaan van het Higgs-deeltje meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.
Volgens de presentatie van de testresultaten van de afgelopen tijd kan er gesteld worden dat er een 'nieuw deeltje' gevonden is, als men de testresultaten combineert. Volgens de wetenschappers is de nauwkeurigheid van de meting zo groot, dat statistische ruis zo goed als uitgesloten kan worden. Volgens Joe Incandela, die het woord voerde voor een van de twee onderzoeksteams die bij de zoektocht betrokken zijn, is dit 'een voorlopig, maar sterk en solide resultaat'.
Van het Higgs-deeltje, ook wel het God-deeltje genoemd, wordt aangenomen dat het een van de bouwstenen is waaruit het heelal is opgebouwd. Het zorgt ervoor dat alle andere deeltjes massa krijgen. Het Higgs-deeltje kan die massa's verklaren. Aangenomen wordt dat zonder het Higgs-deeltje elementaire deeltjes heen en weer zouden schieten door het heelal. Hoe zwaar dat deeltje zelf is, vond CERN al eerder. In december 2011 maakte het instituut bekend de massa van een eventueel bestaand Higgs-deeltje gevonden te hebben.
Voor het onderzoek is de Large Hadron Collider gebouwd, een ronde tunnel van 27 kilometer lengte op de grens van Zwitserland en Frankrijk, waarin botsingen van protonen teweeg worden gebracht om verschijnselen als donkere materie en antimaterie en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen begrijpen. De deeltjesversneller is sinds 2009 in gebruik.
Bronnen
[bewerken]- Nu.nl, "Higgs-deeltje vermoedelijk gevonden", 4 juli 2012
- Algemeen Dagblad, "Higgs-deeltje 'zeer waarschijnlijk gevonden'", 4 juli 2012
- NOS, "CERN: Higgs-deeltje bestaat", 4 juli 2012