Naar inhoud springen

Het "America first" van Donald Trump schrikt investeerders af

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 juli 2017 

Donald Trump, de 45e president van de Verenigde Staten

Het "America first" van Donald Trump schrikt investeerders af

De investeringen in de Verenigde Staten door buitenlandse ondernemingen zijn sterk teruggelopen. De directe buitenlandse investeringen lagen in het eerste kwartaal van 2017 met 83,6 miljard dollar bjina 40% onder hetzelfde kwartaal in 2016. Deze conclusie volgt uit berekeningen die de Duitse krant Handelsblatt maakte op basis van voorlopige cijfers van het United States Census Bureau.

Het Handelsblatt stelde vast dat de daling voor Duitsland nog sterker was. In het betreffende kwartaal werd rond 992 miljoen dollar geïnvesteerd ten opzichte van 1,41 miljard een jaar eerder. Stormy-Annika Mildner van de Federale bond voor de Duitse Industrie (BDI) gaf de volgende reden: "De nieuwe Amerikaanse regering zorgt voor onzekerheid bij ondernemingen in Duitsland."

Sinds 20 januari is Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten. Zijn regering voert het credo America first (Nederlands: Amerika eerst) en wakkert de zorg aan dat bedrijven uitgesloten zullen worden door de verhoging van invoertarieven. Tijdens de bijeenkomst van de 7 leidende westelijke industrielanden eind mei wilde Amerika zich nog niet vastleggen aan een duidelijk vrijhandelsbeleid. Vooral het handelstekort met Duitsland is de regering Trump een doorn in het oog. Duitsland exporteert al jaren meer naar de VS dan het van daaruit importeert.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « „America first“: Trump schreckt ausländische Investoren ab », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 4 juli 2017.