Naar inhoud springen

Herdenking Bijlmerramp van 25 jaar geleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 oktober 2017 

De "boom die alles zag"

Herdenking Bijlmerramp van 25 jaar geleden

In Amsterdam-Zuidoost is vanavond de Bijlmerramp, die vandaag precies 25 jaar geleden is, herdacht.

De herdenking begon om 17:00 in het CEC-gebouw in de Bijlmerdreef. Vervolgens werd er een stille tocht gehouden richting Het Groeiend Monument, dat ter herdenking van de ramp is opgericht. Bij de "Boom Die Alles Zag" werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de Israëlische ambassade (omdat het neergestorte toestel van El Al was), de Royal Schiphol Group, woningbouwvereniging Rochdale, de politie, de brandweer, werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer en door individuele nabestaanden. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma, loco-burgemeester Ollongren en Ed van Thijn − die ten tijde van de ramp burgemeester van Amsterdam was − legden kransen.

Loco-burgemeester Ollongren en nabestaanden van sommige slachtoffers hielden een toespraak. Sommige personen werden in het bijzonder herdacht, zoals buurtbewoner Pa Sem die een 10-jarig jongetje uit de vlammen redde en daarbij zelf ernstig gewond raakte. Voor hem is vandaag een eigen monument geopend.

Er was ook muziek, onder meer van zangeres Pearl Joan en van rapper Kiddo Cee (Chande Peroti) die de ramp als 16-jarige van dichtbij meemaakte en er nadien veel traumatische ervaringen aan overhield.

Bronnen

[bewerken]