Hawaï: Kilauea uitgebarsten, lava blijft komen

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
USGS Kīlauea multimediaFile-1955.jpg

7 mei 2018 

Op Leilani Estates, een plaats in het oosten van Hawaï, hebben inmiddels meer dan 1700 mensen de afgelopen dagen hun woning moeten verlaten sinds afgelopen donderdag de vulkaan Kilauea uitbarstte. Kort na de uitbarsting spleet de grond op diverse plekken open, waarna uit de spleten fonteinen van lava omhoog zijn beginnen te komen.

De situatie blijft zeer gevaarlijk. Zondagmorgen werd gemeld dat er al zeker 10 spleten zijn ontstaan in de riftzone. Twee oudere spleten zijn zaterdagnacht weer opengegaan. Inmiddels melden medewerkers van de County Civil Defense dat er een elfde spleet bij is gekomen. Er is een noodwaarschuwing afgegeven.

Zeker 30 huizen zijn tot nu toe verwoest. Enkele inwoners van Leilani Estates mochten vanmorgen vroeg even kort naar hun woning terugkeren om belangrijke zaken als medicijnen, huisdieren en documenten op te halen. De verwachting is dat de vulkanische activiteit nog wel even blijft aanhouden. Er is ook gewaarschuwd voor grote hoeveelheden zwaveldioxide in de lucht. Het gevaar bestaat dat als sommige van de spleten op den duur verstopt raken − doordat de lava stolt − de lavafonteinen uit de overige spleten nog hoger zullen worden.

Hawaï werd vrijdag bovendien getroffen door een aardbeving (en) met een momentmagnitude van 6,9, de zwaarste in het gebied in 40 jaar. Het epicentrum lag aan de zuidkant van de momenteel uitbarstende vulkaan.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?