Haaientanden van 66 miljoen jaar oud gevonden in Limburgse mijn
14 december 2018
Vijf tanden van een uitgestorven soort van de makreelhaai zijn in een mijn van de ENCI in Maastricht gevonden. Het dier leefde tussen de 66 en 68 miljoen jaar geleden en was toen vier tot vijf meter lang. Het leefde toen in een groot gebied, waaronder in Zuid-Limburg. In dat tijdperk van het Laat Krijt lag hier namelijk een ondiepe subtropische zee. Hierdoor zijn er veel kalkafzettingen te vinden van dieren uit die tijd, zoals koralen, inktvissen, egels en schelpen.
Tegenwoordig wordt dit gebied omgevormd tot een recreatie- en natuurgebied van Natuurmonumenten. De eerste van de vijf tanden werd op 17 november ontdekt toen een vrijwilliger een rondleiding gaf. Op 1 december werden vervolgens nog vier tanden gevonden. De maaltijden waarmee die haaien toen die tanden gebruikten, bestonden uit vissen, zeeschildpadden en andere dieren.
Bron
[bewerken]Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « 68-miljoenjäörige hejtenj vónjen in ENCI-mien », afkomstig van Wikinieuws (li) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 20141214. |
- De Limburger, Miljoenen jaren oude haaientanden gevonden in ENCI-groeve, 14 december 2018
- 1Limburg, Vondst in ENCI-groeve: 68 miljoen jaar oude haaientanden Job Tiems, 14 december 2018]