H5 vogelgriep in twee Nederlandse pluimveebedrijven

Uit Wikinieuws

30 oktober 2021 

Nadat eerder deze week op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde al een uitbraak van de hoogbesmettelijke H5-variant van vogelgriep werd vastgesteld bij leghennen, is er nu een tweede uitbraak met dezelfde variant van de vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met vleeskuikens in Grootschermer. Alle 107.000 dieren van dit bedrijf zijn zaterdag geruimd door de NVWA, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Demissionair minister van Landbouw Schouten heeft hierover een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

Binnen een straal van 1 km van het getroffen bedrijf in Grootschermer bevindt zich nog een ander pluimveebedrijf, maar hier zijn geen besmettingen aangetroffen. Een pluimbedrijf in Otterlo is wel preventief geruimd. Hoewel er bij het voornoemde bedrijf geen besmettingen zijn geconstateerd, is er wel sprake geweest van risicovol contact, terwijl er binnen een straal van 10 km van dit bedrijf 144 andere pluimveebedrijven liggen.

Naar aanleiding van de uitbraak in Zeewolde stelde minister Schouten met ingang van 26 oktober 2021 om 12:00 voor het hele land een ophoklicht in, die voorlopig nog van kracht blijft. Er geldt nu tevens een vervoersverbod voor alle pluimveebedrijven binnen een straal van 10 km van het bedrijf in Grootschermer.

Het risico op vogelgriep is voor de komende tijd door de deskundigengroep dierziekten als hoog aangemerkt (in plaats van als matig, zoals de afgelopen maanden). In Noord-Nederland worden de laatste tijd veel dode wilde vogels aangetroffen.

Bronnen[bewerken]