Naar inhoud springen

Grote winst linkse partijen

Uit Wikinieuws

8 maart 2006 

Tijdens de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen hebben de linkse partijen in veel steden het verlies van de vorige verkiezingen goedgemaakt. Grote winnaar is de SP die na telling van de stemmen meer dan twee keer zoveel zetels in gemeenteraden heeft verovert. De PvdA heeft in Rotterdam, waar in 2002 de meerderheid verloren werd aan Leefbaar Rotterdam, een grote overwinning behaald. De lijstrekker van de PvdA in Rotterdam gaf tijdens interviews aan dat hij niet had verwacht meer zetels binnen te halen dan verloren in 2002 en toonde zich blij verrast.

Geen brede coalitie in Rotterdam Ondanks het verzoek van de Partij van de Arbeid om een brede coalitie te vormen gaf de lijsttrekker (Pastors)van Leefbaar Rotterdam direct na het horen van de uitslag aan geen zin te hebben in een coalitie met de PvdA. Wouter Bos, de landelijke leider van de PvdA in de 2e kamer, reageerde tijdens het slotdebat op de Nederlandse televisie laconiek op de uitspraken van Pastors.

Van Aartsen (VVD) treedt af De politiekaanvoerder van de grote verliezer (VVD) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag besloten om de eer aan zichzelf te houden. Van Aartsen, die te maken had met een strijd over het leiderschap van zijn partij, reageerde tijdens het slotdebat al behoorlijk gepikeerd op aanvallen van Groen Links leidster Halsema en de fractievoorzitter van de SP.