Naar inhoud springen

Grote stroomuitval treft landen in Europa

Uit Wikinieuws

5 november 2006 

Grote stroomstoringen hebben zaterdagavond en zondagochtend een onbekend aantal steden in Europa getroffen, waaronder delen in Nederland.

De oorzaak is een grote storing in Duitsland, daardoor raakte het Europees stroomnetwerk ontregeld en worden momenteel Europese steden tijdelijk afgesloten om problemen in heel Europa te voorkomen. De getroffen Duitse centrales, waardoor de problemen begonnen, worden op het moment geteisterd door een koudegolf.

Nederland

In grote delen van Brabant was zo'n kwartier lang geen stroom. Omstreeks 22.00 uur viel in Tilburg, Eindhoven, Helmond en de omgeving van de Biesbosch de stroom uit. Straatlantaarns en verkeerslichten werkten ruim een kwartier lang niet. Als gevolg van de storingen reden op verschillende trajecten een tijd lang geen treinen. Deze beperkingen zijn inmiddels voorbij, melden de Nederlandse Spoorwegen. Winkels op het NS station in Tilburg werden vroegtijdig gesloten.

Ook in delen van Rotterdam was meer dan een uur lang geen stroom, dat meldt de lokale omroep RTV Rijnmond. Volgens Eneco waren de problemen rond elf uur grotendeels opgelost.

België

Volgens de laatste berichten zijn is er ook grote stroomuitval in België geweest. Volgens de krant HLN viel op heel wat plaatsen in Vlaanderen, waaronder delen van Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Deerlijk, een tijdlang de stroom uit. Ook in Deinze gingen de lichten meer dan tien minuten uit. Het probleem begon omstreeks 22.15 uur en tegen middernacht waren de ergste moeilijkheden voorbij in het land. Ook in Melsele, Beveren, Essen, Kapellen, Brecht en Zwijndrecht ontstonden problemen met de elektriciteitsvoorziening. Lange tijd reden hierdoor geen lokale en internationale treinen in de regio.

Duitsland

Media melden ook grote stroomuitval in Duitsland, in een onbekend aantal regio's. De omvang is nog niet duidelijk. Köln-Bonn vliegveld zat ook zonder stroom maar daar waren de problemen spoedig verholpen met behulp van noodgenerators, er waren geen vertragingen. Of de problemen in Duitsland al verholpen zijn is niet duidelijk.

Frankrijk

Ook de Franse hoofdstad Parijs en de omgeving hebben zonder stroom gezeten. Om 22.00 uur viel in heel Parijs volledig de stroom uit, even later verspreide de uitval zich naar omliggende gebieden en uiteindelijk viel ook in steden door heel het land de elektriciteit uit. Volgens persbureau AFP zijn ook de regio's Normandië, Caen en Rennes in het Noorden getroffen. De Franse brandweer roept inwoners op om alleen te bellen in noodgevallen. Ook in Frankrijk is het treinverkeer ontregeld.

Bronnen

[bewerken]
Op Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie