Naar inhoud springen

Grote stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost, Schiphol een uur lang dicht

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 april 2018 

Grote stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost, Schiphol een uur lang dicht

Een stroomstoring afgelopen nacht in Amsterdam-Zuidoost heeft er vanmorgen vroeg voor gezorgd dat zo'n 18.000 huishoudens, het AMC en luchthaven Schiphol tijdelijk zonder elektriciteit kwamen te zitten. De storing begon omstreeks 00:45 en is vermoedelijk ontstaan bij Tennet. Tegen 10:00 waren de meeste huishoudens in Amsterdam-Zuidoost weer op het net aangesloten, al duurde het wat langer voor er weer overal warm water was. Doordat ook servers van Telegram door de storing werden getroffen, konden mensen over de hele wereld tijdelijk geen gebruik maken van deze dienst. In Europa en Noord-Afrika was dit probleem tegen 13:00 verholpen, in het Midden-Oosten duurde dit langer.

Voor het AMC heeft de storing geen grote gevolgen gehad, het ziekenhuis beschikt over een eigen energiecentrale voor dit soort noodgevallen. Alleen konden er korte tijd geen CT-scans worden gemaakt.

De storing heeft met name Schiphol getroffen en hier veruit de meeste ontwrichting veroorzaakt. Het hele inchecksysteem viel namelijk uit door de ontstane spanningsdip, waardoor de luchthaven zich omwille van de veiligheid genoodzaakt zag een uur lang alle toegangswegen af te sluiten. Dit is in de geschiedenis van de luchthaven nog niet eerder gebeurd. Omstreeks 6:45 was de storing verholpen. KLM en Easyjet hebben desondanks tientallen vluchten die voor vandaag gepland stonden geannuleerd. Juist vandaag − het begin van de meivakantie − waren er extra veel vluchten geboekt. Passagiers wier vlucht niet meer kon worden overgeboekt, restte geen andere keus dan naar huis terugkeren. Anderen die vandaag zouden vertrekken moesten thuisblijven. Ook zijn er toestellen halfleeg vertrokken, waardoor de rest van de passagiers die dit vliegtuig hadden geboekt dus hun vlucht hebben gemist; de vliegtuigen moesten wel opstijgen, om plaats te maken voor andere vluchten die op Schiphol gingen landen. De veiligheidsregio zal het besluit om de luchthaven geheel af te sluiten nog evalueren.


Bronnen

[bewerken]