Naar inhoud springen

Grote stroomstoring in Amsterdam, Rijksmuseum gesloten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 maart 2018 

Rijksmuseum

Grote stroomstoring in Amsterdam, Rijksmuseum gesloten

Delen van Amsterdam hadden gisteren een groot deel van de dag te maken gehad met een grote stroomstoring, met name Amsterdam-Zuid. In totaal werden zo'n 30.000 aansluitingen getroffen. De stroomstoring was pas vanmorgen helemaal verholpen.

De storing begon gistermorgen omstreeks 10:30 en is waarschijnlijk veroorzaakt door graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat, waarbij een elektriciteitskabel werd geraakt. Dit bracht een soort van kettingreactie op gang waardoor op allerlei plekken in de stad de stroom uitviel. Op de Weteringschans vielen twee gewonden doordat er als gevolg van de kortsluiting een steekvlam uit de stoep kwam. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar waren nog aanspreekbaar. Ook op enkele andere plekken in de stad ontstond brand, in elektriciteitskasten in de Quellijnstraat en de Nieuwe Looiersstraat. Enkele woningen, een kinderdagverblijf en een vestiging van het Leger des Heils moesten worden ontruimd.

Veel winkels en musea bleven vanwege de storing gisteren de rest van de dag dicht. Ook in het Rijksmuseum viel de verlichting uit (de elektriciteitsvoorziening is hier overgenomen door noodaggregaten, zodat de collecties op geen enkele manier gevaar liepen). Uit voorzorg bleef het museum de rest van de dag dicht. De ca. 1500 mensen die een dagticket voor het museum hadden kunnen dit op een later tijdstip alsnog gebruiken. Ook het Allard Pierson Museum ging dicht vanwege de storing. Door de storing vielen bovenleidingen uit en reden er op sommige plekken in het centrum bijgevolg geen trams, of ze waren gedwongen een andere route te nemen. Ook kon er nergens gepind worden.

Netbeheerder Liander was gisteren druk bezig met de reparaties, maar zo'n 5000 huishoudens zaten gisteravond nog zonder stroom. Vanmorgen tegen het eind van de ochtend waren alle huishoudens weer aangesloten. De storing heeft hiermee alles bij elkaar ruim 24 uur geduurd.

Bronnen

[bewerken]
[bewerken]
  • AT5, "Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd", video op YouTube, 9 maart 2018