Naar inhoud springen

Grote inzamelactie voor Amazoneregenwoud, Bolsonaro weigert hulp

Uit Wikinieuws
Satellietfoto van de branden, augustus 2019

28 augustus 2019 

Om een einde te maken aan de massale natuurbranden in met name het Amazonegebied, hebben tijdens de 45e G7-top (en) in het Franse Biarritz de G7-landen − VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada − maandag een hulpbedrag van ca. 20 miljoen euro toegezegd aan Brazilië. Ook andere organisaties doneren geld om de branden te bestrijden, waaronder het Wereld Natuur Fonds dat in Nederland intussen bijna 225.000 euro heeft binnengehaald. Earth Aliance, een initiatief opgezet door Leonardo DiCaprio, Laurene Powell Jobs en Brian Sheth (en), heeft 5 miljoen dollar toegezegd.

De Braziliaanse regering beschouwt de branden echter als een puur interne aangelegenheid en weigert tot dusver het door de G7-landen toegezegde bedrag te accepteren. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van "onnodige interventies" en zegt dat Frankrijk zich van zijn kant eerst maar moet houden aan het akkoord van Parijs, door meer te doen om de ontbossing tegen te gaan. Volgens de Braziliaanse stafchef Lorenzoni (en) kan het bedrag van de G7-landen beter worden gebruikt voor het herbebossen van Europa. De Braziliaanse president Bolsonaro is het er niet mee eens dat de branden in het Amazonegebied tot een topprioriteit op de G7-agenda zijn gemaakt. Inmiddels heeft Bolsonaro verklaard dat hij alsnog bereid is het hulpbedrag te accepteren, op voorwaarde dat Brazilië zelf de volledige zeggenschap krijgt over wat er met het geld gebeurt.

De kwestie zorgt ook voor persoonlijke spanning tussen de presidenten van Frankrijk en Brazilië. Bolsonaro eiste eerder excuses van de Franse president Macron, door wie hij eerder een leugenaar werd genoemd, en zei dat hij pas daarna bereid is om Franse hulp te accepteren. Ook bespotte Bolsonaro Macrons echtgenote, Brigitte Macron.

In Brazilië zijn dit jaar al meer dan 75.00 bosbranden geweest, waarvan 40.000 in het Amazonegebied, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar. Het zijn de hevigste en talrijkste branden sinds 2010 volgens NASA. Ook in de buurlanden van Brazilië woeden branden. Volgens het nationale onderzoeksinstituut INPE is het aantal branden in Brazilië dit jaar het grootst sinds het begin van de tellingen in 2013. Veel klimaatactivisten zijn erg bezorgd. Het Amazonegebied is het grootste regenwoud ter wereld en is zeer belangrijk voor de CO2-opvang.

Bronnen

[bewerken]