Naar inhoud springen

Grote ijsschots breekt af op Antarctica

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 juli 2017 

Grote ijsschots breekt af van Larsen C-ijsplaat op Antarctica

In het noordwestelijk deel van Antarctica is een ijsschots van 190 meter dik en met een oppervlakte van zo'n 5800 vierkante kilometer afgebroken van Larsen C, die deel uitmaakt van de Larsen -ijsplaat die al tientallen jaren bezig is uit elkaar te vallen. Het nu afgebroken deel vertegenwoordigde zo'n 12% van de totale massa van Larsen C en weegt naar schatting 1 biljoen ton. Het afbreken werd al maandenlang verwacht door wetenschappers, die de scheur in de ijsplaat een jaar geleden ontdekten en hem de laatste maanden snel steeds groter zagen worden.

De afgebroken ijsberg wordt de komende tijd goed in de gaten gehouden. Verwacht wordt dat hij gaandeweg verder uiteen zal vallen, waarna de stukken verder richting het noorden kunnen afdrijven. Als dat inderdaad gebeurt, kan er op den duur gevaar voor de scheepvaart ontstaan. De zeespiegel zal daarentegen niet meteen als gevolg van het afbreken stijgen.

Het afbreken van ijsbergen is op zich een natuurlijk proces dat zich veel vaker voordoet, maar dat er een stuk zo groot als dit afbreekt is wel zeldzaam. Of er een verband is met de klimaatverandering, is niet helemaal duidelijk.

Bronnen[bewerken]