Naar inhoud springen

Grote brand in de Schilderswijk

Uit Wikinieuws

20 mei 2021 

In de Schilderswijk in Den Haag heeft in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand gewoed in een huizenblok. De brand sloeg ook over naar de Alfath Moskee in dezelfde straat. De moskee is zwaar beschadigd en er zijn veel Korans verbrand.

Rond 3 uur kreeg de brandweer een melding over een brand in een woning. Eenmaal ter plaatse bleek dat de brand al was overgeslagen naar andere woningen. Volgens de brandweer zou het vuur zich snel hebben verspreid door de dakconstructie. Er werden tientallen woningen geëvacueerd. Omwonenden kregen een NL-Alert met het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. De brandweer had het vuur tegen 12:45 onder controle.

Tegenover Omroep West verklaarde de brandweer dat er ongeveer 40 woningen onbewoonbaar zijn als gevolg van de brand. Zo'n 50 bewoners zijn elders opgevangen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden of doden, maar veel bewoners van de getroffen huizen zijn wel hun spullen kwijt.

Burgemeester Jan van Zanen legde vannacht een bezoek af in de wijk, waar hij met enkele bewoners sprak. Ook liet hij weten in een schriftelijke verklaring: "De beelden van deze grote brand midden in een woonwijk zijn verschrikkelijk. Veel mensen die nu uit huis zijn verkeren in onzekerheid en zijn geschokt. De brandweer levert een grote inspanning de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen."

De politie is later tot de conclusie gekomen dat de brand niet is aangestoken.

Bronnen[bewerken]