Naar inhoud springen

Grote bosbrand in Midden-Portugal, tientallen doden

Uit Wikinieuws

18 juni 2017 

Grote bosbrand in Midden-Portugal, tientallen doden

In het bergachtige gebied bij Pedrógão Grande, in het midden van Portugal, woedt sinds gistermiddag een zware bosbrand. Voor zover nu bekend zijn daarbij minstens 62 doden gevallen. Een aantal van hen stierf op een provinciale weg toen ze met hun auto's door het vuur geheel werden ingesloten. Op een plek op de weg stierven 18 mensen, elders op de weg vielen nog eens vier doden. In Figueiró dos Vinhos vielen drie doden door rookvergiftiging. Verder zijn er vele gewonden. Enkele dorpen zijn geheel ingesloten geraakt door het vuur en daardoor onbereikbaar voor de buitenwereld. Er zijn honderden brandweerlieden en 160 brandweerwagens ingezet, maar door de harde wind heeft de brandweer erg veel moeite om het vuur te bestrijden.

De oorzaak van de brand blijkt een blikseminslag te zijn. Eerder werd gedacht aan mogelijke brandstichting, maar dat is nu uitgesloten.

Sinds 1966 zijn er in Portugal niet meer zoveel doden tegelijk gevallen door een natuurbrand. Premier António Costa heeft het over "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren". In Portugal zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Update - 19 juni 2017 

Portugese natuurbeschermers leggen de verantwoordelijkheid voor de brand bij de autoriteiten. Die hebben de bossen tientallen jaren lang slecht onderhouden. Daarnaast is het zo dat de olie van eucalyptusbomen bij hoge temperaturen uiterst brandbaar is. Eucalyptusbomen worden in Portugal tegenwoordig op grote schaal gekweekt vanwege hun olie, maar ze zijn veel kwetsbaarder voor brand dan veel andere boomsoorten.

Update - 20 juni 2017 

De brandweer is nog steeds druk bezig het vuur te bestrijden, maar de aanhoudende harde wind zorgt dat het blussen heel moeizaam gaat. In het iets noordelijker gelegen Góis heeft zich net weer een nieuwe brandhaard ontwikkeld, enkele dorpen in dit gebied zijn geheel ontruimd. Het totale aantal doden door de brand staat nu op 64. Er zou volgens Portugese media tevens een blusvliegtuig zijn neergestort.

Bronnen[bewerken]