Naar inhoud springen

Grootste diamantair België hangt faillissement boven het hoofd

Uit Wikinieuws
Briljanten

9 maart 2019 

Eurostar Diamond Traders uit Antwerpen hangt het faillissement boven het hoofd. Het bedrijf is een wereldspeler in het polijsten van ruwe diamanten en de grootste diamantair van België. Een paar jaar geleden werden nog jaaromzetten van rond de 2 miljard euro behaald.

De verkoop is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. De schulden bedragen inmiddels een half miljard euro. Er komt amper nog omzet binnen en de voorraad diamanten was in november volgens het bedrijf nog slechts 25 miljoen euro waard. In september beweerde het nog een voorraad te hebben van 132 miljoen euro. Ook zou het bedrijf in bezit zijn van een diamantmijn, waarvan het geen stukken kan overleggen. Het Antwerpse hof van beroep stelt dan ook in zijn arrest dat de voorgelegde cijfers niet betrouwbaar zijn.

Over de faillissementsvorderingen wordt mogelijk al volgende week een uitspraak gedaan door de Antwerpse ondernemingsrechtbank. De schuldeisers zijn de voormalige accountant, bewindvoerders en verschillende banken, zoals ABN AMRO, de Standard Chartered Bank, KBC Bank en Bank of India (en).

Achter Eurostar staat de rijke Indiase familie Mehta, die in de top 100 van rijkste Belgische ondernemersfamilies staat. Kaushik Mehta (70) richtte het bedrijf in 1978 op. Van 2012 tot 2016 was hij daarnaast bestuurder bij de overkoepelende organisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Bronnen

[bewerken]