Grootste brand ooit in Nederlandse varkensstal, ook asbest vrijgekomen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 juli 2017 

Bij een grote brand gisteren in De Knorhof, een megavarkensstal in het Gelderse dorp Erichem, zijn alle minstens 20.000 varkens om het leven gekomen. De brand werd ontdekt door een voerleverancier. De eigenaar van de stal was in Hongarije toen de brand uitbrak, hij is meteen teruggekeerd naar Nederland.

Vanwege de enorme rookontwikkeling moesten hulporganisaties de prioriteit geven aan het waarschuwen van de mensen in de omgeving, en ze konden hierdoor niets meer voor de dieren doen. Volgens stichting Wakker Dier zijn er in Nederland bij een stalbrand niet eerder zoveel varkens tegelijk omgekomen. Omwonenden kregen via NL-Alert het advies om naar binnen te gaan of binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Bij de brand zijn bovendien asbestdeeltjes vrijgekomen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is alleen het gebied in de directe omgeving van de stal besmet, maar het is niet duidelijk waar de grens ligt. Mogelijk zijn er asbestdeeltjes tot op grotere afstand meegevoerd met de grote rookpluim.

Bronnen[bewerken]