Naar inhoud springen

Groot alarm in regio Twente

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 juli 2006 

Groot alarm in regio Twente

De brandweer in de regio Twente heeft groot alarm geslagen na een grote storing in het stroomnet, ook het mobiele net is uitgevallen. Er zijn onbevestigde berichten over explosies bij een groot schakelstation aan de Slachthuisweg in Hengelo, eerder op de avond rond 21.30 uur. Bij chemiebedrijf AkzoNobel is ook een gas ontsnapt. Het zou om chloorgas gaan, maar dat is nog onbevestigd.

Het wordt aangeraden deuren en ramen te sluiten in de omgeving. In een groot gebied is de stroom uitgevallen, op sommige plaatsen is inmiddels weer stroom.

Uit heel de provincie worden hulpdiensten naar het gebied gestuurd. Er zijn ook meerdere branden uitgebroken in Hengelo en aan de Fonteinstraat in Oldenzaal zitten meerdere mensen vast in een lift.

De brandweer heeft GRIP 4 afgekondigd, de hoogste alarmfase in Nederland. Deze wordt slechts zelden afgekondigd. GRIP 4 werd ook afgekondigd tijdens de vuurwerkramp in Enschede. Het CoRT, het Commando RampTerrein, het regionaal operationeel team en het regionaal beleidsteam zijn ingeschakeld.

Volgens een woordvoerder van Essent is de oorzaak van de storing brand in een trafostation. Hij kon nog niet zeggen hoeveel huishoudens daardoor getroffen zijn.

Volgens een zegsvrouw van het chemiebedrijf Akzo Nobel is de situatie inmiddels "onder controle".

Naar aanleiding van GRIP 4 houden de brandweer van Benekamp, Twente, Enter, Weerselo, Oldenzaal en Borne momenteel een crisisbijeenkomst. Er is ook een rampenstaf van de gemeente geformeerd. Tientallen brandweerwagens zijn ingezet, ook de vrijwillige brandweer is uitgerukt.

Tussen Deventer en Enschede rijden momenteel geen treinen als gevolg van het incident. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur.

Bronnen[bewerken]