Naar inhoud springen

Groot Dictee stopt

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 mei 2017 
Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt abrupt na 26 jaar

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is, na 26 jaar lang elke december te zijn uitgezonden, door de NTR per direct stopgezet wegens te lage kijkcijfers. Het Groot Dictee werd jaarlijks georganiseerd door NTR en VRT in samenwerking met mediahuizen de Volkskrant en De Morgen.

Willemijn Francisen, eindredacteur kennis bij de NTR: "Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad. Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722 naar 368 duizend."

Er waren eerst nog plannen om het programma een aangepast en eigentijdser format te geven, met stemkastjes en een stand-upcomedian als nieuwe elementen. Ook zou het wat worden ingekort. Dit alles is uiteindelijk niet doorgegaan. Ook in een aparte slotuitzending zag men niets.

Voormalig 8-uurjournaalpresentator Philip Freriks, die het concept voor het Groot Dictee in 1990 vanuit Frankrijk naar Nederland haalde, is teleurgesteld: "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet, daar heb ik de smoor over in. Het Dictee verdient dit niet."

Canvas, de tv-zender van de VRT, gaat niettemin op zoek naar een vervangprogramma: "Als een partner zich uit het concept van een taalwedstrijd tussen Vlamingen en Nederlanders terugtrekt, dan kunnen wij deze formule moeilijk voortzetten. Maar er is wel opportuniteit om alternatieven te zoeken".

Bronnen

[bewerken]
Op Wikisource staan meer bronnen over dit onderwerp, zie de pagina: