Naar inhoud springen

Groningerveld: zes van de elf locaties per direct gesloten

Uit Wikinieuws

31 maart 2023 

Zes van de elf gaswinningslocaties van het Groningerveld gaan met ingang van morgen dicht. Het kabinet heeft dit vandaag besloten. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft het besluit bekendgemaakt. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de zes productieputten al deze winter te sluiten, maar dat is wegens omstandigheden (geopolitiek) doorgeschoven naar 1 april.

De overige vijf locaties blijven nog zeker tot oktober van dit jaar op de waakvlam, waarmee er in het huidige gasjaar (1 oktober 2022- 1 oktober 2023) in totaal nog 2,8 miljard kuub gas moet worden gewonnen. Later dit jaar wordt besloten of er op deze overgebleven locaties ook in 2024 nog gas wordt gewonnen.

Het doel van de sluiting is om eventueel nog dit jaar, en uiterlijk volgend jaar, de gaswinning in de provincie Groningen volledig te beëindigen. Dit is nodig gezien de grote impact die de gaswinning heeft op het dagelijks leven van de bewoners van het gebied. De gaswinning leidt onder meer tot aardbevingen.

De sluiting van de zes productieputten is nog niet definitief. Indien er in de toekomst sprake is van een acute noodsituatie (bijvoorbeeld wanneer ziekenhuizen door gatsekort in de problemen dreigen te komen), kunnen de putten binnen een maand weer operationeel worden gemaakt.

Bronnen[bewerken]