Groningen: drie aardbevingen in minder dan een week

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

19 juli 2020 

Gebied van de zwaarste beving (Loppersum)

De provincie Groningen is deze week opgeschrikt door drie aardbevingen die vrij kort na elkaar plaatsvonden. De eerste beving deed zich dinsdagmiddag omstreeks 17:20 voor bij Loppersum en had een kracht van 2,7, waarmee het de zwaarste beving in het gebied is sinds meer dan een jaar. Deze beving veroorzaakte veruit de meeste schade; meer dan 800 huizen zijn beschadigd geraakt. Zeker twee gebouwen moesten acuut worden hersteld, volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Minder dan 48 uur deed zich bij Hellum (vlak bij Siddeburen) een tweede beving voor met een kracht van 1,8. Deze beving richtte nagenoeg geen nieuwe schade aan, maar vergrootte wel de onrust in de provincie nog verder. Zondagnacht iets na 4:00 volgde een derde beving met een kracht van 2,3 in Startenhuizen, gevolgd door een lichte naschok.

Volgens Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI, bestaat er geen verband tussen de drie bevingen in die zin dat de ene beving de volgende veroorzaakt, maar is er momenteel sprake van een periode met verhoogde activiteit in de zandstenen aardlaag onder het gebied, met name rond Loppersum.

De bevingen in het gebied zijn het gevolg van de gaswinning. Afgelopen jaar waren er in de provincie Groningen vooral lichte bevingen. In totaal zijn er 87 bevingen gemeld, waarvan er 11 sterker waren dan 1,5. De gaswinning moet volgens planning medio 2022 geheel stoppen. Desondanks wordt verwacht dat de bevingen voorlopig zullen blijven voorkomen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?