Naar inhoud springen

GroenLinks en PvdA volgend jaar in één Eerste Kamerfractie

Uit Wikinieuws

11 juni 2022 

De PvdA en GroenLinks zullen bij de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar meedoen als één enkele fractie. Dit houdt onder meer in de twee partijen hun eigen senatoren kiezen, die dan echter gezamenlijk zullen vergaderen en standpunten zullen bepalen en ook gezamenlijk hun fractievoorzitter zullen kiezen. Het is nog niet duidelijk of er ook een gezamenlijke lijst komt, zoals men binnen de PvdA wil.

Het besluit tot de gezamenlijke Eerste Kamerfractie is zaterdag bekend geworden, nadat erover was gestemd door de achterbannen van de beide partijen. Ruim driekwart van de PvdA-leden was voor, bij GroenLinks was dit 80%.

Al langer wordt er gesproken over een uiteindelijke volledige fusie tussen de PvdA en GroenLinks, al is het zo ver voorlopig nog niet. De nieuwe gezamenlijke fractie kan wel als een eerste stap in die richting worden gezien.

Met de steeds nauwere samenwerking hopen de partijen een wat sterker links blok te kunnen vormen. Vooral met de PvdA gaat het de laatste jaren electoraal gezien slecht. De partij leed bij de landelijke verkiezingen van 2017 het grootste verlies ooit (minus 29 zetels) in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Sindsdien is de partij landelijk niet meer groter geworden.

Bronnen

[bewerken]