Naar inhoud springen

Griekenland: bosbranden onder controle

Uit Wikinieuws

28 juli 2023 

In Griekenland zijn de zware bosbranden na ca. 10 dagen onder controle. Dit heeft minister Vassilis Kikilias bekendgemaakt. Het gevaar is nog steeds niet helemaal geweken, omdat er de komende tijd ook weer harde wind wordt verwacht.

In totaal gaat het om zeker 667 branden die op allerlei plekken in het land woedden. Vanwege de langdurige hitte en droogte waren de branden zeer hardnekkig. Veel toeristen en inwoners moesten worden geëvacueerd, met name op Rhodos. In totaal hebben de branden aan zeker vijf mensen het leven gekost. Op Evia kwamen twee piloten van 27 en 34 om het leven toen hun blusvliegtuig neerstortte. 74 brandweerlieden zijn gewond geraakt. Ook het eiland Corfu is zwaar getroffen.

De branden zouden mede zijn veroorzaakt door roekeloos gedrag. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht in opdracht van de Griekse minister van Defensie, Nikos Dendias (en). Minister Notis Mitarachi (en), die verantwoordelijk was voor de veiligheid van de burgers, is afgetreden.

Het feit dat dergelijke grootschalige natuurbranden in de zomer steeds gewoner lijken te worden, houdt volgens klimaatwetenschappers rechtstreeks verband met de opwarming van de Aarde.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: