Naar inhoud springen

Gregory Rusland slachtoffer van hack

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 maart 2018 

Gregory Rusland slachtoffer van hack

Het Surinaamse parlementslid Gregory Rusland is het slachtoffer geworden een hack. De dader is niet Nederlandstalig en is waarschijnlijk geen Surinamer. Rusland is de leider van de oppositiepartij NPS sinds hij in 2012 het stokje overnam van oud-president Ronald Venetiaan.

Tijdens de hack werd zijn e-mailaccount gekraakt. Vervolgens werden zijn e-mailcontacten aangeschreven om "dringend" om geld over te maken. Naast familieleden kreeg ook een journalist van de Times of Suriname een dergelijk verzoek via de e-mail van Rusland binnen. De e-mails waren in het Engels opgesteld en het vermoeden is dat er Afrikaanse criminelen achter zitten.

De politicus is ontsteld en liet de Times weten: "Ik ben er druk mee bezig. Ik vind het erg. Het is ook een van de ergste dingen die je kan overkomen, zeker in een politiek gevoelige tijd."

Rusland is niet de enige politicus in Suriname die in de afgelopen tijd het slachtoffer is geworden van internetcriminaliteit. De Times kreeg ook al eerder een dubieus bericht via Facebook van minister Ferdinand Welzijn. De journalist ging toen het gesprek aan dat werd afgebroken toen hij vroeg om het gesprek via de telefoon voort te zetten. Onder de naam van minister Yldiz Pollack-Beighle werd onlangs een vals Facebook-account aangemaakt waarop leningen werden aangeboden.

Bronnen

[bewerken]