Gordon Brown officieel aangesteld als premier

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 juni 2007 

Gordon Brown officieel aangesteld als premier

In het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag een historische machtswissel plaatsgevonden. Tony Blair, die gedurende tien jaar de naar eigen zeggen "grootste natie ter wereld" had geleid, maakte plaats voor zijn partijgenoot Gordon Brown, die afgelopen zondag officieel door het Labour-partijcongres tot partijvoorzitter was verkozen. In het Verenigd Koninkrijk is de voorzitter van de grootste partij in het Lagerhuis automatisch ook premier.

Brown en zijn vrouw Sarah Macauley werden vandaag zoals de traditie vereist door koningin Elisabeth II in Buckingham Palace uitgenodigd. De vorstin vroeg Brown premier te worden en een regering te aanvaarden en hij heeft deze opdracht aanvaard.

Gordon Brown is 56 en van Schotse afkomst. Hij was samen met Tony Blair de voortrekker van de modernisering van de Labourpartij in de jaren 90, maar de goede verhouding tussen de twee werd de laatste jaren - o.m. door de Irakoorlog, grondig verstoord. Hij wordt omschreven als intelligent en hardwerkend, maar ook als koppig en nors. Een echte Schot dus.

Blair inmiddels had enkele dagen geleden zijn ontslag al bij de koningin aangeboden. Hij is nu onderweg naar zijn kiesdistrict Sedgefield in Noord-Engeland. Daar zal hij wellicht ook zijn ontslag als parlementslid aankondigen. Blair is immers door de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties benoemd als speciaal onderhandelaar voor het Midden-Oosten. Hij zal zich vooral met het Israëlisch-Palestijns conflict gaan bezighouden. In een toespraak voor het Lagerhuis gaf hij te kennen dat hij wilde zorgen voor duidelijke, veilige grenzen en een efficiënte Palestijnse staat. Blair blijft dus nog voor een poos een belangrijke speler in de wereldpolitiek.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]